VITABERNA

 

 


Pastoraal atelier

Levoland 

Relimarkt

Bronnenmagazijn

 

KLOOSTERWANDELINGEN
Op zoek naar stilte en onthaasting, verwondering en ontmoeting

In 1994 begonnen aan een voettocht naar Santiago de Compostela, maar na drie maanden afgebroken, organiseert hij vanuit bureau De Wandelmaat voor kleine groepen onder leiding van een gids pelgrimsachtige tochten: ‘kloosterwandelingen’ van 10-15 kilometer, afgestemd op het kloosterritme. De deelnemers slapen en eten in het gastenverblijf van het klooster.

Kloosterritme
Binnen de reiswereld is De Wandelmaat maar een piepklein bureautje. Een team van 15 gidsen biedt 75 kloosterwandelingen aan. Ze gaan het liefst met een groepje van 12 personen op stap; maar als dat niet lukt, reizen zij af met 4 of 5 reisgenoten. Het bureau is geen kerkelijke organisatie, maar organiseren geen toeristische uitstapjes: van de reisgenoten wordt respect voor het religieuze leven in een klooster verwacht.

Parallel aan het kloosterritme wordt er drie keer per dag gewandeld: de vroege stiltewandeling, de ochtendwandeling en de middagwandeling. Soms wordt een wandelblokje vervangen door informatie, gesprek of rondleiding. Soms wandelt men van klooster naar klooster en zijn de deelnemers met een dagrugzakje onderweg, terwijl de rest van de bagage vervoerd wordt.

Kernwoorden
Een klooster is nog steeds een bijzondere plaats, in ieder geval omdat stilte er vanzelfsprekend is. Een ander opvallend aspect is dat het dagritme zich tussen 6 uur ’s ochtend en 9 uur ’s avonds afspeelt. Daartussenin ligt een aantal vaste momenten om te eten, te bidden of te werken. Natuurlijk is een klooster ook een religieuze plaats. Elke gast krijgt te maken met deze structuur. En wonderlijk genoeg biedt deze ogenschijnlijk drukke afwisseling alle ruimte voor onthaasten, stilte, ontmoeting en verwondering. Maar… het komt de deelnemers niet aanwaaien. Tijdens een kloosterwandeling krijgt elke deelnemer te maken met zichzelf, met zijn/haar metgezellen en met een niet-alledaagse gastheer of gastvrouw. Eerst is er de ontmoeting, dan komt de verwondering en pas daarna ontstaat het gevoel van onthaasten en wordt de stilte vanzelfsprekend.

Gevarieerd aanbod
De Wandelmaat
organiseert zes verschillende kloosterwandelingen:

mini: altijd op zaterdag (vanaf 10.30u) en zondag (tot 16.00u), 25-30 kilometer, korte aanraking met het kloosterleven;

mini-plus: twee etmalen, voornamelijk in het weekend, van vrijdagmiddag (16.00u) tot zondagmiddag (16.00u), 25-30 kilometer;

meerdaagse wandeling: 3 tot 6 dagen (buitenlandse kloosters 4 dagen), wandelblokjes afgewisseld met informatieve momenten, bij meerdere dagen maken de deelnemers kennis met een tweede klooster;

feestdagen: Pasen, Pinksteren, Kerstmis, ongeveer hetzelfde programma als de meerdaagse wandelingen;

workshop: combinatie van wandelen en informatie, meestal rond één thema;

pelgrimswandeling: bijzondere tochten voor deelnemers met een goede wandelconditie, zoals de Via Sacra (Oostenrijk), Croagh Patrick (Ierland), Vriendschapspad (Polen).

De Wandelmaat komt bij veel verschillende kloosters. Alle plekken hebben een gasthuis, het eten wordt meestal verzorgd door de keuken van het klooster. Bovendien gaat het altijd om gebouwen waar nog kloosterlingen wonen in een kloosterritme (bidden, eten, werken). Voorbeelden van kloosters die bezocht kunnen worden: Maredsous en Chevetogne (België), Abdij van Berne, priorij De Essenburgh, Abdijen van Postel, Averbode en Tongerlo.

Voor meer informatie en boekingen:

De Wandelmaat – Postbus 180 - 8430 AD Oosterwolde (Fr)

06-12549135

henricus@dewandelmaat.nl

www.dewandelmaat.nl

Terug naar overzicht