VITABERNA

 

 


Pastoraal atelier

Levoland 

Relimarkt

Bronnenmagazijn

 

VUUR-VERHALEN

Over de hele wereld komen verhalen voor die vertellen hoe het vuur voor het eerst in de wereld is gekomen. Niet zelden wordt het op een goddelijk heldhaftige of listige manier gestolen van een god of een dier, die het eigenlijk voor zichzelf willen houden. Een kleine selectie van dergelijke vuurverhalen.

Vangen en wegwezen!
Hoe het vuur verstopt werd in elke boom: Een vertelling over de diefstal van het eerste vuur door een estafette van dieren uit de verhalentraditie van de Noord-Amerikaanse Indianen.
In: Scheppingsverhalen uit alle windstreken, M. Mayo, L. Brierley (ill.). Christofoor, Zeist, ISBN 90-6238-181-2.

De geweldige ruzie van Emoe en Arend
Bij de Aboriginals in AustraliŰ is de schepper een verre, vage figuur. De dingen worden gemaakt of ontwikkelen zich langzaam. En soms, net als in dit verhaal over het ontstaan van de zon, ontstaan ze gewoon door toeval.
In: Scheppingsverhalen uit alle windstreken, M. Mayo, L. Brierley (ill.). Christofoor, Zeist, ISBN 90-6238-181-2.

De goden van het licht
Een verhaal van Mapuche-Indianen uit Chili over hoe hun voorouders bij een vulkaanuitbarsting de kracht van vuursteen ontdekken en hoe ze leren vuur te maken door de stenen tegen elkaar te slaan.
In: De vlekken van de maan; Verhalen uit Latijns-Amerika, L. Hooyberg (selectie, bew. en red.), NOVIB, corp.auteur), L.H. Yudo (ill.). Van Holkema & Warendorf/Unieboek, Houten, ISBN 90-269-1609-4.

Hoe de wolf de zon liet ontsnappen
Gedreven door honger en kou gaan de wolf en de adelaar op weg naar de plek, waar het licht, de zon in een kist bewaard en bewaakt zou worden door dansende geesten. Daar aangekomen wil de wolf zekerheid.
In: Spelen onder de boom; Werkmap over de natuur. NOT, Hilversum.

Hoe de haas het vuur stal
In dit sprookje van de Noord-Amerikaanse Creek-Indianen sturen de dieren om aan vuur te komen de haas Pasikola naar het verre zuiden waar een opperhoofd het heilige vuur koestert. Met een list slaagt hij er inderdaad in het te stelen.
In: In beweging; Pinksterproject. T. Hollenbeek-Brouwer, O. Mulder, J. Verkerk, CPS (corp.auteur), T. Weber (ill.). Kok, Kampen,ISBN 90-242-9005-8.

Het vuurbeest
Een familie oermensen raakt in een aardbeving zijn vuur(beest) kwijt, kan het niet vergeten en begint een zoektocht naar 'nieuw' vuur. Ze slagen er in dat listig van anderen te stelen.
In: Het verhaal van water en vuur. Werkgroep Katechese Rotterdam (corp.auteur). Katechetisch Centrum, Rotterdam.

Het vuur
In dit verhaal uit de tradities van de Indianen stellen de dieren uit een dal waar het nooit warm wordt, alles in het werk om vuur bemachtigen als tijdens een onweer op een eiland door de bliksem een boom in brand vliegt.
In: Het geheim van de vredespijp; Verhalen uit het Indianenland. V. Hulpsch. Kluwer, Deventer.

De vuurdraak
Een verhaal over hoe mensen in hun omgang met de Vuurdraak leren hoe ze om kunnen gaan alles wat met vuur te maken heeft Ún hoe ze ontdekken dat het belangrijk is warmte een plek te geven in hun leven.
In: De koning te rijk; Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu. (Serie: Heb je wel gehoord), B. Westera, M. Westera-Franke, L. van der Mark (ill.). Narratio, Gorinchem, ISBN 90-5263-048-8.

Terug naar overzicht