VITABERNA

 

 


Pastoraal atelier

Levoland 

Relimarkt

Bronnenmagazijn


JAARTELLINGEN

Joodse jaartelling
Het Joodse jaar is een zogenaamd maanjaar. In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om een volledige baan rond de aarde af te leggen. Gemiddeld is dat 29 en een halve dag. Iedere maand heeft daarom 29 of 30 dagen. De twaalf maanden van het jaar duren dan 354 dagen, wat het noodzakelijk maakt 7x in de 19 jaar een schrikkelmaand toe te voegen. De Joden beginnen hun jaartelling bij de schepping van de wereld, die ze berekend hebben even voor middernacht, in de nacht van 6 op 7 september 3760 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling.

Christelijke jaartelling
De christelijke jaartelling begint bij de geboorte van Jezus. Maar pas veel later zijn de christenen dat belangrijke moment als begin gaan nemen: in het jaar 532. Precies konden ze Jezus’ geboorte toe niet meer bepalen. Volgens sommige geleerden is Jezus eigenlijk al in het jaar 4 voor Christus geboren! De kerken hebben nog een eigen kalender: de kalender van het kerkelijk jaar begint met de advent (vier weken voor Kerstmis).

Islamitische jaartelling
De islamitische jaartelling begint in ons jaar 622. In dat jaar vluchtte de profeet Mohammed van de stad Mekka naar de stad Medina. In Mekka werden verschillende goden vereerd. Toen Mohammed preekte over één God, kreeg hij veel vijanden en moest hij vluchten. In Medina werd hij gastvrij ontvangen. Voor moslims is het nu dus het jaar 622 - ons huidige jaar. Tegenwoordig gebruiken de meeste islamitische landen de gregoriaanse kalender naast de islamitische. De gregoriaanse kalender werd ingevoerd door keizer Julius Caesar die het begin van het jaar verplaatste naar 1 januari.

Boeddhistische jaartelling
De boeddhistische kalender begint te tellen in ons jaar 543 voor Christus. In dat jaar wordt prins Siddharta geboren. De jonge rijke prins ontmoet vier mensen: een oude man, een zwaar zieke, een dode en een monnik. Hoe kan het, zo denkt hij, dat mensen zoveel verdriet en pijn hebben? Als hij, zittend onder een vijgenboom, tot rust komt weet hij het: om gelukkig te worden moet je niet meer ‘begeren’, steeds meer willen hebben. Sinds dat moment heet hij voortaan de ‘Boeddha’: hij die ontdekt heeft hoe je moet leven.

Chinese jaartelling
De Chinese jaartelling wordt gerekend vanaf de eerste Chinese koning. De Gele Koning werd gekroond in het jaar 2697 voor Christus. De Chinese kalender is opgedeeld in een 12-jarige periode volgens de Chinese dierenriem. De rangorde is volgens een legende vastgesteld na een wedstrijd tussen de dieren onderling. De volledige rangorde is: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Schaap/Ram/Geit, Aap, Haan/Hen, Hond en Varken. Een andere telling luidt: de eerste dag begint op het moment dat de planeten Saturnus, Mars, Jupiter en Venus op één lijn stonden: 5 maart 1953 voor Christus.

Jaartelling van de Hindoes
Hindoes kennen verschillende jaartellingen. Zij beginnen de jaartelling bij de geboorte van Ghandi (1869) of bij de Wikram Aditya Samwat . Deze jaartelling begint 57 voor Christus, toen koning Wikram Aditya erin slaagde zijn land te bevrijden van vreemde overheersers. Het nieuwe jaar wordt gevierd bij het begin van de lente.

Terug naar overzicht